Mastodon Twitter Instagram Youtube
Nov 15, 21

COVID: Οι αληθινές θεωρίες συνωμοσίας

Το τελευταίο ανώνυμο κείμενο μας είναι μια καυτή αναρχική ανάλυση του mainstream αντιεμβολιαστικού κινήματος και των θεωριών που το τροφοδοτούν – καθώς και μια έρευνα πάνω σε κάποιες πραγματικές συνωμοσίες που υποκινήθηκαν κατα τη διάρκεια της πανδημίας.


Πρώτα απ όλα αφήστε με να πω πως δεν υποστηρίζω στα τυφλά την επιστήμη όπως αυτή είναι γνωστή στον κόσμο σήμερα. Η επιστήμη έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να λογικοποιήσει την γενοκτονία και την καταπίεση. Επίσης δεν υποστηρίζω στα τυφλά τις κρατικές αποφάσεις σχετικά με τον κορωνοιο.

Τώρα που το είπαμε και αυτό, υπάρχει μια μόνο δικαιολογία που μπορώ να καταλάβω όταν έχει να κάνει με την επιφύλαξη κατα του εμβολίου. Οτιδήποτε άνευ προηγουμένου μπορεί να πυροδοτήσει τον φόβο, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας ως σύνολο. Συμπάσχω με αυτούς που φοβούνται, είναι κατανοητό. Ωστόσο θα ήθελα να αντιπαρατεθώ στις θεωρίες συνωμοσίας που τροφοδοτούν τα δεξιά στοιχεία του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος καθώς και τους οπορτουνιστικούς τρόπους που η Δεξιά και φασιστικές ομάδες χρησιμοποιούν αυτόν τον φόβο.

Υπάρχουν πολλά φανερά και πραγματικά “συνωμοτικά” γεγονοτα που οι κυβερνησεις και οι οικονομίες έχουν οργανώσει σε όλο τον κόσμο υπό την κάλυψη της πανδημίας. Το άρθρο αυτό θα κατονομάσει κάποια από αυτά. Ωστόσο βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός πως πολλοί δεξιοί, αντι να αναγνωρίσουν αυτές τις πραγματικές συνομωσίες, προτιμούν να επινοούν παράλογες θεωρίες για να υπερασπιστούν την ελεύθερη αγορά, για να αποσιωπήσουν τις δυσανάλογες επιπτώσεις της πανδημίας σε συγκεκριμένες κοινότητες και να προωθήσουν συνομωσίες που εμβαθύνουν τις αντισημιτικές/ρατσιστικες τους ιδεολογίες.

Αν δούμε την προσέγγιση της Δεξιάς στο εμβόλιο και τα μέτρα κατά της πανδημίας, μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τον λόγο για τον οποίο, η προσέγγιση αυτή διαδίδεται μαζικά από θρησκευτικούς φονταμενταλιστές, μπατσους και New Age τυπάκια.

Υπάρχουν θεωρίες για τον Bill Gates και τα μικροτσίπ, κάτι για όρχεις και θυλείς και άλλες πολλές για τον George Soros. Καθίστε να τις αφουγκραστείτε για λίγο και μάλλον θα μπορείτε να σκαρφιστείτε άλλες τόσες.

Όλες αυτές οι θεωρίες είναι παράλογες και σχεδιασμένες να επωφελούνται τον φόβο για το άγνωστο και κυρίως αποφεύγουν να αμφισβητούν τους ίδιους τους θεσμούς και τα συστήματα που εισήγαγαν αυτή την πανδημία στην κοινωνία- τους θεσμούς και τα συστήματα που την εργαλειοποίησαν για να διευρύνουν την επιρροή τους στην ταξικη κοινωνία και που, παρότι φαντάζει σχεδόν αδύνατο, αυξησαν τον πλούτο των σιχαμερά πλούσιων.

Φασίστες, θρησκευτικοί φονταμενταλιστές και new agers συσπειρώνεται γύρω από αυτές τις θεωρίες. Αυτά τα δημογραφικά, τουλαχιστον στη Δύση, έχουν σε γενικές γραμμες απολαύσει προνόμια στο υπάρχον, ή τουλάχιστον ένιωθαν οτι η προσωπική ευτυχία είναι δυνατή σε αυτή την φρικτή κοινωνία. Βάσει αυτού η συσπείρωση τέτοιων ομάδων ενάντια στα εμβόλιο δεν αποτελεί έκπληξη.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει μια μη αλητέα δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και κάποιο καιρό, ωστόσο πιστεύω πως είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση το γεγονός ως τουλάχιστον στις ΗΠΑ φάνηκε να γιγαντώνεται, όταν ο Τραμπ συνειδητοποίησε ότι ο ιός επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχούς και τους μη λευκούς, δημογραφικές ομάδες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην περίθαλψη και είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες που δεν επιτρέπουν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Εντοπίζω την έναρξη αυτής της ξεφτίλας για κίνημα, στον Απρίλιο του 2020 οταν ο Trump ρώτησε τον Fauci αν ο ιός θα εξαφανιστεί από μόνος του?

Το “κίνημα” είναι απλά ένα παράδειγμα του πολιτιστικού πολέμου που διεξάγεται στις ΗΠΑ που παγκοσμιοποιήθηκε: είναι μοναδικά αμερικάνικο με την έννοια ότι είναι πικρόχολο και μικρόψυχο χωρίς να είναι απτά πολιτικό. Ίσως είναι η συνέχεια της, ιστορικά προτεσταντικής, αφήγησης σχεδιασμένης να κρατήσει τον κόσμο αποπροσανατολισμένο και διχασμένο καθώς αρνείται να κοιτάξει πάνω και να δει αυτούς που επωφελούνται από όλη αυτήν την οργανωμένη καταπίεση. το δεξιο αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό ωστόσο, εάν δεν μπορούν να κατηγορήσει τους Εβραίους.

Είναι ξεκάθαρο πως η κινητήριος δύναμη του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι βασισμένη στην κοσμοθεωρία που αναζητά να υπερασπιστεί την ελεύθερη αγορά ανεξάρτητα από την απώλεια ζωών και τα κύρια πρόσωπα του συνειδητά αρνούνται να καταλάβουν τι σημαίνει συστηματική και στοχευμένη καταπίεση. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως παρότι κάποιες φορές μου φέρνει γέλια, δεν είναι αστείο.

Σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος: γιατί παρότι οι κυβερνήσεις και οι οικονομίες που χρησιμοποιούν την πανδημία για να διευρύνουν την εξουσία τους ή να ξαναχτίσουν την κοινωνία με ξεκάθαρο οπορτουνισμό, οι περισσότεροι αντιεμβολιαστές σκαρφίζονται παράλογες θεωρίες αντί να αντιμετωπίσουν τις ανεξέλεγκτες τραγωδίες που συμβαίνουν ήδη?

Ας το θέσουμε απλα, πιστεύω πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να αποδεχτούν το γεγονός πως το πολύτιμο τους κράτος και ο καπιταλισμός εχουν εργαλειοποιήσει και συνεχίζουν να εργαλοιοποιούν την πανδημία για να διατηρήσουν την καθεστηκυία τάξη, να αυξήσουν τον πλούτο των πιο πλούσιων και να ενισχύσουν την επιρροή τους μέσα σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις εδώ και γενιές. Για να αναγνωρίσει κανείς τέτοιες αλήθειες χρειάζεται μια κάποια ενδοσκόπηση μια αληθινή κριτική τη κοινωνίας όπως είναι δομημένη σήμερα και αυτά δεν είναι συνήθη στοιχεία όλων των δεξιών ή δεξιόστροφων. Εν αντιθέσει, οι περισσότεροι αντιδραστικοί προσπαθούν απεγνωσμένα να υπερασπιστούν μια βαθιά άδικη κοινωνία που πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη δυνατή.

Η δεξιά θεώρηση της “ελευθερίας του σώματος” αφορά μόνο τους ίδιους και είναι γεμάτη με αηδιαστικές αντιφάσεις. Οι περισσότεροι απο αυτούς τους δεξιούς καρίοληδες, με μερικές εξαιρέσεις, δε θα έδιναν δεκάρα αν μια γυναίκα πέθαινε από πρόχειρη άμβλωση αφού έχει ωθηθεί να απευθυνθεί σε παράνομες δομές για περίθαλψη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ίδιοι μπάτσοι που αρνούνται να δώσουν πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων για τον COVID, δεν διστάζουν να κυνηγήσουν ή και να σκοτώσουν κάποιον γιατί έκλεψε ενώ πείναγε.

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, δε γουστάρω να μου λέει τι να κάνω το Κράτος: είναι ένα βασικό στοιχείο της προοπτικής μου για τον κόσμο. Ωστόσο κάθε φορά που βγαίνω από το σούπερ μάρκετ με λιγότερα λεφτά στην τσέπη μου είναι επειδή μου λένε πως αν δεν πειθαρχήσω θα μπω φυλακή. Ακόμη και όταν πεινάω, η κυβέρνηση μου λέει πως υπάρχει ένα άγραφο συμβόλαιο και πως αφού δεν έχω φράγκα πρέπει να συνεχίζω να ψωμολυσσαω.

Επίσης θα’θελα να κάνω πολλά πράγματα καθημερινά που δεν μπορώ επειδή το Κράτος με απειλεί με φυλάκιση. Οπότε τώρα ξαφνικά, το να στραβώσεις αποκλειστικά με ένα θέμα όπως το εμβόλιο (όταν οι περισσότεροι έχουμε εμβολιαστεί ως παιδιά για διάφορους λόγους) σημαίνει πραγματικά ότι επιλέγεις τις μάχες σου με πολύ επιφανειακό και κοντόφθαλμο τρόπο.

Προς απάντηση στους New age τύπους που ανησυχούν για τον εμβόλιο, ας μιλήσουμε για τον καρκίνο – την ασθένεια, όχι το ζώδιο. Ο καρκίνος, όπως και ο κορονοϊός, είναι ένα προϊόν της βιομηχανικής κοινωνίας. Ο καρκίνος σκοτώνει πολλούς περισσότερους παγκόσμια απ’ότι ο COVID και υπολείπεται μόνο των καρδιοπαθειών. Η χημειοθεραπεία, ένα είδους πυρηνικής ακτινοβολίας, είναι μία από τις λίγες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου σε προχωρημένα στάδια και αναδύεται από την ίδια τεχνολογία υπεύθυνη για τον ίδιο τον καρκίνο. Όπως οι οδοντόβουρτσες (στις ΗΠΑ παράγονται συνήθως στις φυλακές) που χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε το σκατοφαγητό από τα στόματα μας, πρέπει να αντιληφθουμε πως η κοινωνία εξαναγκασμού είναι σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία του κακού αλλα και των μέσων για την επιβίωση από αυτό.

Όπως είπαμε παραπάνω, ενσυναισθάνομαι όσους αντιμετωπίζουν τον φόβο του αγνώστου. Ενσυναισθάνομαι, παραδείγματος χάρη, για αυτούς που υποφέρουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την παραθέτουν ώς λόγο για την διστακτικότητα προς το εμβόλιο. Και εγώ ο ίδιος ήμουν διστακτικός όταν το έκανα.

Αν κοιτάξουμε διαδηλώσεις από την Ολλανδία και την Ιταλία, ωστόσο, πολλοί από αυτούς που διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα από τα δεξιά φοράνε κυριολεκτικά αστέρια του Δαβιδ όπως αυτά που φορούσαν οι Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα.

Συγκρίνουν ξεκάθαρα τον λεγόμενο “αγώνα των αντιεμβολιαστών” με αυτούς που υποβλήθηκαν σε συστηματική γενοκτονία. Εδώ τραβάω μια γραμμή. Είναι μια ψεύτικη καταπίεση την οποία δεν μπορώ να ασπαστώ. Αγνοώντας τον εκνευριστικό πρωτοκοσμικό παράγοντα ενός τόσο υπερβολικού ισχυρισμού, αυτή η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί από την Δεξιά για να διεκδικήσει έναν νέο τύπο καταπίεσης που δεν απαιτεί την αναγνώριση του ρατσισμού, του σεξισμού της ομοφοβίας ή οποιαδήποτε άλλης κοινωνικής ανισότητας που είναι εγγενής της κοινωνίας που υπερασπίζονται. Όσοι προσεγγίζουν έτσι το ζήτημα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν τους αγώνες των πραγματικά καποιεσμένων- στο ίδιο πλαίσιο με αυτούς που αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος ή που μειώνουν την εκταση της Δουλείας και της παρακαταθήκης της στις ΗΠΑ.

Έχοντας σημειώσει όλα τα παραπάνω και ενώ ταπεινά παραδέχομαι πως κατα πάσα πιθανότητα έχω χάσει κάποια από τα σημαντικά σημεία, θα ήθελα να απαριθμήσω κάποιες “θεωρίες συνωμοσίας” που δεν είναι θεωρίες, πραγματικές καταστάσεις που η πανδημία μας έφερε.

Ο όρος συνομωσία έχει δύο σημασίες, “ένα μυστικό σχέδιο από μία ομάδα να διαπράξει κάτι το παράνομο ή επιβλαβές” καθώς και “η πράξη του συνομωτείν, η πλεκτάνη”. Μια θεωρία συνομωσίας ορίζεται ως “η πεποίθηση ότι κάποιος μυστικός αλλα ισχυρός οργανισμός είναι υπεύθυνος για μια συνθήκη ή γεγονός”.

Αυτοί οι τρεις ορισμοί δεν χωρούν αμφισβήτηση αλλά θέλω να ερευνήσω κάποια συνομωτικά γεγονότα που σχετίζονται με τον COVID που συνέβησαν αλλά για κάποιο λόγο δεν απασχόλησαν την δεξιά βάση του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το κάνω αυτό για να επιστήσω προσοχή στα γεγονότα που παραθέτονται αλλα και να επισημάνω πως αυτό το τραγελαφικό κίνημα επινοεί θεωρίες συνομωσίας για να ενισχύσει την μισαλλοδοξία του· δεν ανησυχούν πραγματικά για τις κοινωνικές επιπτώσεις του κορνοϊού. Αφού διαβάσετε τα παρακάτω, σκεφτείτε: γιατι δεν προβληματίζεται το “αντιεμβολιαστικό κίνημα” από τις πραγματικές συνωμοσίες και ασχολούνται μόνο με τα αναπόδεικτα;


Οι Δισεκατομμυριούχοι

Η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία και συνεχίζει να ξετυλιγεται έχει επηρεάσει βαθιά την ανθρωπότητα. Σε όλο τον κόσμο, η ακραία επισφάλεια στις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας έχει κανονικοποιηθεί περισσότερο από ποτέ, καθώς ο πληθωρισμός φαντάζει αμείωτος. Οι κεντρικές τράπεζες προέβησαν σε ενέσεις ύψους 9 τρις δολαρίων για να κρατήσουν την οικονομία ζωντανή, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό ρεκορ και χρόνια λιτότητας για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή μόνο στον πρώτο χρόνο της πανδημίας ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκε απο τα 5 τρις δολάρια στα 13 και συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο αυθήθηκε κατα 700. Είναι μακράν η πιο δραματική αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων αλλά και του πλούτου τους στην ιστορία, ολα αυτά καθώς ζούμε την πιο δραματική και πολύπλοκη κρίση που ξεδιπλώθηκε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Μήπως αυτές οι τράπεζες έκαναν ενέσεις στις αγορές για να καθησυχάσουν τους μεγιστάνες για τα μελλοντικά τους σπίτια στο διάστημα? Ή απλώς ο καπιταλισμός θα κάνει ότι είναι δυνατόν ακόμη και διαμέσου κρίσης, για να διατηρήσει το status quo και αυτούς που επωφελεί.

Κράτος παρακολούθησης

Από το Ισραήλ ως τη Νότιο Κορέα, την Ελλάδα και την Κίνα, η ιχνηλάτηση επαφών, τα ψηφιακά πιστοποιητικά και διάφορες άλλες άνευ προηγουμένου μέθοδοι παρακολούθησης εχουν δικαιολογηθεί έτσι ωστε να “περιορίσουμε τον ιό”. Η χρήση της κρίσης με σκοπό την δικαιολόγηση μιας πολιτικής που σε τυπικές συνθήκες θα ήταν σοκαριστική κυβερνητική παραβίαση, που είδαμε ιστορικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του Patriot Act στις ΗΠΑ, είναι αυτή τη στιγμή σε πλήρη εφαρμογή σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να δείξουμε τα προσωπικά μας ιατρικά δεδομένα για να βγούμε από το σπίτι. Ειδικά σε μέρη όπως η Ελλάδα όπου οι επενδύσεις σε αστυνομία στρατό και εξοπλισμό παρακολούθησης υπερισχύουν των επενδύσεων σε νοσοκομεία και ανάπτυξη του συστήματος Υγείας. Κάποιος θα μπορούσε να δει ότι όλα αυτά είναι απλά μια προσπάθεια να διευθυνευθεί ένας μηχανισμός “Μεγάλου Αδελφού” σε βάθος χρόνου κάτω από το προσωπείο προσωρινών εκτάκτων πρωτοκόλλων.

Αυτές οι τεχνικές κατα πάσα πιθανότητα θα κανονικοποιηθούν, ανοίγοντας το δρόμο για διάφορες άλλες μορφές παραβιαστικής παρακολούθησης που μέχρι πρότινος είχε απορριφθεί ή νομικά απαγορευθεί, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτού του είδους η οπορτουνιστική εργαλειοποίηση της πανδημίας για να αυξηθει και να εκλογικευτεί η παρακολουθηση θέτει τον πήχη για έναν ακόμη πιο εξαναγκαστικό κόσμο.

Γιατί ο COVID και όχι οι καρδιοπάθειες ή ο καρκίνος;

Ο κορονοϊός είναι ακόμα η νουμερο 3 αιτία θανάτου στον κόσμο, πολύ πίσω από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Γιατί λοιπόν δεν επιδοτείται το υγιεινό φαγητό? Γιατι καποιες κοινότητες εκτίθενται στα απορρίμματα της εξορυξης ή των χημικών εγκαταστάσεων που μολύνουν με επικίνδυνες τοξίνες τον αέρα και το νερό? Γιατί δεν παίρνουν οι κυβερνήσεις ακραίες αποφάσεις όπως αυτές που πήραν για να καταπολεμήσουν τον COVID-19 για να αντιμετωπίσουν τις δύο μεγαλύτερες αιτίες θανάτων?

Ισως είναι επειδή οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος φέρνουν αργούς θανάτους και σκοτώνουν δυσανάλογα τους φτωχούς που δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή ή διαμένουν κοντά σε καρκινογόνα περιβάλλοντα. Σημειώστε πως με τους αργούς θανάτους από τα παραπάνω οι εργάτες συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά και κατα πάσα πιθανότητα θα βιώσουν το προχωρημένο στάδιο αυτών των ασθενειών πολύ αργά στη ζωή τους, όταν η αξία της εργατικής τους δύναμης θα έχει ήδη εξαντληθή. Είναι πιθανό πως οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και οι οικονομίες θορυβούνται αποκλειστικά από τη μαζική απώλεια εργατών από τις μολύνσεις του COVID παρά ενδιαφέρονται για την υγεία και την ασφάλεια της ανθρωπότητας.

Εμβολιαστικός “Εθνικισμός”

Η κατασκευή και διανομή του εμβολίου θα μπορούσε από μόνη της να θεωρηθεί συνωμοσία· μια συνωμοσία με στόχο την εξάλειψη τους λεγόμενου τρίτου κόσμου και των φτωχών. Ο εθνικισμός του εμβολίου, ο οποιός είναι απλά οι πλούσιες χώρες και άνθρωποι που διεκδικούν την πρώτη θέση στην παγκόσμια ουρά, είναι αναμφίβολα μια πράξη ταξικής παθητικής γενοκτονίας. Παραδόξως οι antivaxxers είναι τόσο αποκομμένοι στη φούσκα του πρώτοκοσμικού “αγώνα” τους που δεν μπορούν καν να το αντιληφθούν. Αν δούμε την ελλειψη εμβολίων στην Ινδία και την Αϊτή, ή στο μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, οφείλουμε να αναρωτηθούμε: είναι μήπως τα ανελέητα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτουν μεγάλες γεωπολιτικές δυνάμεις για να εμποδίζουν την πληροφόρηση για το εμβόλιο, μια προσπάθεια να πλήξουν μεγάλα τμήματα του “υποανάπτυκτου” κόσμου; Ειναι συνομωσία ή απλά μια περιγραφή αυτου που συμβαίνει στην πραγματικότητα?

Σε μικρότερη κλίμακα, ένα παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη όταν τα πρώτα εμβόλια εγκρίθηκαν από το Ισραήλ. Το Ισραήλ σε κάποιο σημείο είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, ενώ οι Παλαιστίνιοι αποκλείστηκαν σκόπιμα απο την πρόσβαση στο εμβόλιο. Τα δυσανάλογα ποσοστά εμβολιασμού για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους αποτελούν μια εσκεμμένη ιατρική επίθεση σε μια στοχοποιημένη κοινότητα από το Ισραηλινό κράτος.

Το βλέπουμε αυτό και στη Βραζιλία του φασίστα Bolsonaro. Ο Bolsonaro αυτή τη στιγμή έρχεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για γενοκτονία, από διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα των ιθαγενών, ακόμα και κάποια επίσημα δικαστήρια. Με την άνοδό του στην εξουσία, γαιοκτήμονες και φασίστες άμεσα κατέλαβαν μεγάλα κομμάτια γής στον Αμαζόνιο και κήρυξαν τον πόλεμο στους υπερασπιστές του και όσους επιβιώνουν από αυτόν. Αυτοί που επιθυμούν να αποψιλώσουν τον Αμαζόνιο στην αρχή κατέφυγαν στην βία και στον εμπρησμό του δάσους για να οικειοποιηθουν γη για οικοδόμηση και βοσκοτόπια. Μόλις έσκασε ο COVID, ωστόσο ο Bolsonaro συνειδητοποίησε τις εν δυνάμει επιπτώσεις του ιού στους ιθαγενείς που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Οπως και ο Trump, ο Bolsonaro ενστερνίστηκε την συνειδητοποίηση πως ο ιός απειλεί δυσανάλογα τις αποκλεισμένες και περιθωριοποιημενες δημογραφικές ομάδες. Η παρεμπόδιση της ικανοποιητικής διανομής των εμβολίων και της επέκτασης της παροχής υπηρεσιων υγείας στον Αμαζόνιο αποτελεί την νέα μέθοδο του στον πόλεμο ενάντια στις αυτόχθονες κοινότητες του Αμαζονίου. Μια μοντέρνα εκδοχή της κλασικής γενοκτονικής τακτικής διασποράς ασθενειών στους αυτόχθονες. Έτσι όσο οι αντιεμβολιαστές κλαίνε για το εμβόλιο, ίσως αυτή η έλλειψη πρόσβασης στον εμβολιασμος για αυτές τις ομάδες είναι και αυτή μια συνομωσία.

Καταστολή των αναταραχών

Τόσο η Ταϊλάνδη, όσο και η Ελλάδα εργαλειοποίησαν την πανδημία για επιτεθούν στον δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Διάφορα ρεπορτάζ εκθετουν την χρήση της πανδημίας από την Ελλάδα για να βάλει κατά των κοινωνικών κινημάτων και να καταστείλει τις αντιδράσεις. Η Ταϊλάνδη έχει ένα από τα μεγαλύτερα ταξικά χάσματα στον κόσμο, και έχει βιώσει τεράστιες φοιτητικές εξεγέρσεις ενάντια στο status quo και τη μοναρχία τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση, όπως πολλές άλλες ανά τον κόσμο, βρήκε ένα βολικό πρόσχημα στην πανδημία για τον περιορισμό και την τιμωρία κάθε μορφής συγκεντρώσεων, δικαιολογώντας την ως ιατρική έκτακτη ανάγκη. Αυτό ήταν και παραμένει ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν απολυταρχικά καθεστώτα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει την τάση να επικεντρώνεται στα κλειστά γυμναστήρια ως κυβερνητική “καταπίεση”, ωστόσο στην πραγματικά πολλές κυβερνήσεις εν μέσω πολιτικής κρίσης υποδέχτηκαν τον ιό με ανοιχτές αγκάλες ως μια ευκαιρία να καμουφλάρουν την καταστολή κάθε εναντίωσης.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους στο σπίτι χωρίς να μπορούν να δουλέψουν, κάποιες βιομηχανικές και αυτοματοποιημένες κοινωνίες μπόρεσαν και πάλι να βάλουν φαί στο τραπέζι. Είναι πιθανό πως αυτό έδειξε στους βιομήχανους, τους καπιταλιστές και τους τεχνοκράτες τις δυνατότητες ενός περαιτέρω αυτοματοποιημένου κόσμου. Είναι πιθανόν πως η αυτοματοποίηση επιταχύνθηκε λόγω κορονοϊού σε βάρος του βιοπορισμού του κόσμου και θέτωντας παρακαταθήκη για ένα ακόμη πιο δυστοπικό και φεουδαρχικό μέλλον για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας.

Είδαμε μια μεγάλη αύξηση των delivery apps και των υπηρεσιών streaming που ανακυκλώνουν παλιές σειρές. Ο κόσμος είναι πιο απομονωμένος και αλλοτριωμένος από ποτέ αλλά κάπως, υπάρχει ακόμη. Μήπως οι κύριοι αυτού του κόσμου ανακάλυψαν νέες δυνατότητες για την ανθρωπότητα που μειωμένα στάνταρ ζωής, μια τροχιά ευνοϊκή για την διατήρηση της εξουσίας από αυτούς που κινούν τα νήματα? Ιστορικά, οι λοιμοί υπηρξαν η βάση για τις διαφορες εξελίξεις της βιομηχανοποιησης, τι ειναι διαφορετικό σήμερα;


Οπότε έχουμε πέντε συνομωσιες. Υπάρχουν τόσα κρατικά συνομωτικά γεγονότα που έχουν συμβεί και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, αλλά οι φασίστες, οι new agers ή οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές, αντιεμβολιαστες φαίνεται να έχουν παράπονα μόνο για τους Illuminati που βλέπουμε σε memes αντί για την πραγματική ελίτ που κατέχει θέσεις εξουσίας.

Οι κρυφοί και παντοδύναμοι οργανισμοί που βρίσκουμε στον ορισμό της συνωμοσίας μπορεί να είναι οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία που είναι θεσμοθετημένη, και εν ισχύι με συστηματικό τρόπο- αντί για ένα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα ή μια “Εβραϊκή συνωμοσία”. Η Δεξιά θα κολλήσει στο πρόσωπο και θα αγνοήσει την καρδιά ετσι ωστε να διατηρήσει την μιζέρια ολόκληρου του σώματος. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι επιφανειακό όσο είναι και ρατσιστικό και απλα δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το γεγονός πως η πανδημία είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολυαγαπημένης τους υπάρχουσας κοινωνίας. Ουρλιάζουν που ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα γιατί διευκολύνει τον ρατσισμό τους, κι όμως δεν έχουν πρόβλημα με την μη βιώσιμη ανθρώπινη εκμετάλλευση της γης ή με τη βιομηχανική κτηνοτροφία, της πραγματικής προέλευσης αυτής της κατάστασης.

_ αναρχικ_ έχουμε αντιδράσει στην πανδημία με την υποστήριξη δράσεων παύσης πληρωμών ενοικίων, δημιουργώντας εγχειρήματα αλληλοβοήθειας, με στόχο να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από την ανεργία ή την κατάρρευση της οικονομίας, ή ξεκίνησαμε εγχειρήματα ψυχικής υγείας. Έχουμε επίσης αντιταχθεί στα μέτρα που δεν βγάζουν κανένα νόημα σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ουγγαρία.

Καθώς δείχνουμε σεβασμό και ενδιαφέρον για την υγεία και την ασφάλεια των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας, _ αναρχικ_ αναγκαζόμαστε συνεχώς να βρούμε μια ισορροπημένη αναλυση της κρατικής συμπεριφοράς και της ασφάλειας.

Καθώς το επιχειρούμε αυτό, η Δεξιά τραμπουκίζει αεροσυνοδούς, δασκάλους και γιατρούς. Το φιλελεύθερο κατεστημένο κάνει shaming σε όποιον εκνευρίζεται με τα μέτρα χωρίς να αντιλαμβάνεται πως αυτά επηρεάζουν ανθρώπους με βάση την τάξη και το προνόμιο. _ αναρχικ_ απορρίπτουμε την ξεδιάντροπη υποταγή στις κρατικές εντολές από το φιλελεύθερο και αριστερό κατεστημένο, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουμε ενεργά τη ρατσιστική αίρεση μίσους στα άκρα δεξιά. Το να βρούμε αυτή την ισορροπία ως κίνημα είναι στοιχειώδες καθώς η ζωή μέσα στην πανδημία μετατρέπεται στην επίμονη νέα πραγματικότητα.

Είδαμε πως αυτή η πανδημία επέτρεψε την έκθεση των ταξικών διαχωρισμων και του παραλογισμού του ορισμού της αξίας της εργατικής δύναμης. Η πανδημία τροφοδότησε εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ ώς την Ταιλάνδη όπου επιτέλους οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν τον παραλογισμό που αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε σε αυτή την ταξική κοινωνία. Ως αναρχικ_, η απαντηση μας πρέπει να είναι η αλληλοστήριξη, φυσική και πνευματική. Οι κυβερνήσεις ανά τον κοσμο, συνεχίζουν κυνικά να χρησιμοποιούν την πανδημία ως κάλυψη για την πολιτική ελέγχου τους, κάνοντας gaslighting στους πολιτες τους για τις κυβερνητικες αποτυχίες. Πρέπει να είμαστε παρόντες , να το αναγνωρίσουμε και να εμποδίσουμε την δεξιά, τους new-age χίπηδες και θρησκευτικούς φονταμενταλιστές απ’το να παίζουν με τους φόβους της κοινωνίας και αποπροσανατολίζουν τους δυσαρεστημενος απο τα αίτια της πανδημίας καθώς και τις επιπτώσεις της.

Ας απορρίψουμε όλο αυτο το θέατρο, τόσο την σκουπιδένια υπεράσπιση κάθε μέτρου από το φιλελεύθερο κατεστημένο όσο και τον δειλό οπορτουνισμο της Δεξιας.

While you’re here, we need your support. To continue running the website, we need support from community members like you. Will you support It’s Going Down, and help build independent media?...so donate?

Share This:

Our goal is to extend the coverage of It's Going Down with content from outside North America, including reports, analysis and interviews. We aim to not only build awareness of anarchist struggle worldwide but to contextualize events for an international audience. We publish original contributions as well as syndicating and/or translating work from other websites and social media. Submissions are welcome! Email us at [email protected]. We're on twitter at @igdworldwide.

More Like This