Mastodon Twitter Instagram Youtube
Nov 9, 21

Ενάντια στα φίδια της πολιτικής μετριοπάθειας και του Κέντρου

Το τελευταίο μας άρθρο έρχεται από έναν ανώνυμο συντροφο απο τα Βαλκάνια. Είναι μια κριτική της λεγόμενης θεωρίας των δύο άκρων – της ολέθριας πλάνης πως η επονομαζόμενη άκρα αριστερα και η ακροδεξιά είναι με κάποιον τρόπο παρόμοιες και ισοδύναμες. Αυτό το επικίνδυνο δόγμα δεν είναι απλά το αγαπημένο των Δυτικών πολιτικών, από τους όποιους προέρχεται, αλλα και των πρωτόγνωρα δυνατών και πλούσιων ολιγαρχών του Big Tech. Δεν είναι σύμπτωση που το IGD WW μπαναρίστηκε 3 φορές απο το Facebook πριν ακόμα ξεκινήσουμε


Συνεχώς ακούμε ότι ο κόσμος είναι πιο διχασμένος από ποτέ. Πολλα φερέφωνα που επαναλαμβάνουν αυτή την άποψη μας προτείνουν να βρουμε την αλήθεια στη μέση, εννοώντας στο μεσοδιάστημα μεταξύ της απόλυτης ελευθερίας και του απόλυτου φασισμού. Ο συμβιβασμός αναμεσα στον καταπιεσμένο και τον καταπιεστή: τι σόι λύση είναι αυτή; Θα προτείνατε στον νταή και το θύμα να λύσουν τις διαφορές τους με το να μοιραστούν το χαρτζιλίκι του δεύτερου;

Πέρσυ το Facebook βοήθησε της διαιώνιση μια ήδη επικίνδυνης πολιτικής “μόδας’’ την οποία έχουν ξεκινήσει Δυτικοί πολιτικοί: την εξίσωση οτιδήποτε του ριζοσπαστικού ως ένα και το αυτό.

Μαζί με σελίδες ομάδων που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της γενοκτονικής λευκής ανωτερότητας, οι οποίες αποτελούν μια πραγματική απειλή για τις Μαύρες και Αυτόχθονες κοινότητες, καθώς και άλλους έγχρωμους, το Facebook έκλεισε επίσης σελίδες αντιφασιστικών αντικαπιταλιστικών μέσων ενημέρωσης, σάιτ οργάνωσης και αντιπληροφόρησης. Η κίνηση αυτή ακολουθεί ένα μοτίβο εδραιωμένο από την κυβέρνηση Trump – και κοινώς αποδεκτό από όλα τα κυρίαρχα μέσα- που εντοπίζει ψευδείς ισοδυναμίες μεταξύ οργανωμένων ρατσιστών-φασιστών και των αντιφασιστών που τους μάχονται δυναμικά.

The Intercept

Εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, το FBI χαρακτήριζε ως 1# δημόσιο κίνδυνο τα ALF-ELF, αποκεντρωμένες ομάδες που δρουν στην παρανομία αλλά δεν έχουν προκαλέσει ποτε τραυματισμούς – μια προσέγγιση που αποτυπώνεται και στις κατευθυντήριες γραμμές τους.

Αυτή η απόφαση ήρθε 9 χρόνια αφού ο ακροδεξιός τρομοκράτης Timothy McVeigh εμπνευσμένος απο τα Turner Diaries, σκοτώνει 168 ανθρώπους στην βομβιστικη επίθεση της Oklahoma City. Εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ έχουν επενδυθεί στην στοχοποίηση και την τρομοκράτηση ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον, μαύρους ακτιβιστές, αναρχικ_ και άλλων κινηματιών που πρεσβεύουν την απελευθέρωση από την καταπίεση.

Τώρα τουλάχιστον, ύστερα την συγκεντρωση ‘Unite the Right’ το 2017 και την συγκέντρωση ‘Stop the Steal’ της 6ης Ιανουαρίου, μαθαίνουμε πως το FBI ξεκίνησε επιτέλους να στρέφει την προσοχή του προς την άκρα δεξιά. Ωστόσο μπορούμε ακόμα να δούμε ξεκάθαρα ότι όταν μια αντιεξτρεμιστική πολιτική εφαρμόζεται, στοχοποιεί δυσανάλογα την Αριστερά και τ_ αναρχικ_. Μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορετική μεταχείριση στις διώξεις και τις ποινές των “ακροδεξιών εξτρεμιστών” σε σύγκριση με αυτές όσων συνελήφθησαν κατά την εξέγερση για τον Τζορτζ Φλόιντ το καλοκαίρι του 2020.

Κάποια από τα γεγονότα αποτυπώνουν το πραγματικό πρόσωπο αυτής της ρητορικής των “δύο άκρων” όταν ο Trump, ύστερα από τη δολοφονία της Heather Heyer στο Charlottesville, από έναν νεοναζί, είπε στην τηλεόραση πως “υπάρχουν πολύ καλοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές”. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους στις ΗΠΑ και το εξωτερικό που έχουν ήδη πέσει στην παγίδα της “θεωρίας των δύο άκρων” που χρησιμοποιείται απο την μετριοπαθή και κεντρώα, παγκόσμια πολιτική ελίτ σοκαρίστηκαν από αυτή τη δήλωση, αλλά αυτή είναι μια προέκταση της λογικής πως οτιδήποτε παρεκκλίνει από τις αποδεκτές νόρμες είναι κάπως το ίδιο με όλα τα άλλα.

Εντοπίζουμε ένα παράδειγμα αυτής της δυναμικής στον χαρακτηρισμό έξι ΜΚΟ ως τρομοκρατικες οργανώσεις από το κράτος του Ισραήλ. Η βολική λογική αυτού του αντιεξτρεμισμού εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον παραλογισμό της.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δίωξη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα από τη δήθεν “μετριοπαθή” κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ύστερα από μια δίκη 5 χρόνων η νεοναζιστική οργάνωση που κατείχε θέσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την αριστερά και το φιλελευθερο κατεστημένο της Ελλάδας όταν ανακοινώθηκε η απόφαση ήταν εκδηλώσεις χαρά. Ωστόσο, η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για έναν ακήρυχτο πόλεμο προς τους αναρχικ_, τους μετανάστες και όσους αποκλείονται από το δεξιό (πλην ευγενικό) status quo. Η Χρυσή Αυγή, μια σιχαμερή οργάνωση που τρομοκρατούσε μετανάστες στους δρόμους και διέπραττε φασιστικά εγκλήματα, από επιθέσεις και φόνους μεταναστών, που έχουν αποσιωπηθεί από τα μέσα, μέχρι εμπρησμούς προσφυγικών καμπ και αντι-μουσουλμανικά μπαρμπεκιου με χοιρινό δίπλα από τα καμπς. Η δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα ήταν κατα πάσα πιθανότητα η αιτία για την δίωξη τους.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο κάποιοι από τους καταδικασθέντες έχουν ήδη αποφυλακιστεί αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που αναφέρουμε αυτη την υπόθεση. Παρότι δεν μας νοιάζει αν ψοφήσουν στο κελί τους ή στον δρόμο από COVID, συζητάμε την Χρυση Αυγή γιατί η διωξη τους αποτελεί μια δίκη-θέαμα από τη ΝΔ για να ανακοινώσει στον κόσμο πως η Ελλάδα επέλεξε το Κέντρο.

Πρέπει δήθεν να καθησυχαζόμαστε που η ΧΑ “εξαρθρώθηκε”, αλλά τα κρατικά πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και η δίωξη και η καταστολή των αναρχικών στην Ελλάδα συμβαίνουν σε μια κλίμακα που ξεπερνά κατα πολύ την δυναμική της ΧΑ.

Καθώς γράφεται αυτό το κείμενο, η ΝΔ υποσιτίζει πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, συντονίζει επιχειρήσεις για να πνίγει ανεπίσημα πρόσφυγες στη Μεσόγειο και θεσμοθετεί ένα σύνολο νομικών μέτρων για να χαρακτηρίσει τ_ αναρχικ_ ως τρομοκράτες και να δημιουργήσει νέες συνθήκες στην τιμωρία τους.

Οταν αρχίζεις να απορρίπτεις την επιτρεπόμενη ζώνη του “politics as usual”, η καταστολή είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο τα περιθώρια του κατεστημένου, είτε ξεφουρνίζουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας είτε καλουν για έναν ανοιχτό και ξεκάθαρο φυλετικό πόλεμο, δεν απορρίπτουν την ζώνη αυτή. Απλά προσπαθούν να φέρουν μια πιο ειλικρινη και σκληρή εκδοχή αυτού που ήδη είναι – μια πιο δραστήρια εκδοχή του φυλετικού πολέμου, που διαδραματίζεται στο αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα για παράδειγμα ή στις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ.

Από μία άποψη προτιμάμε την ειλικρίνεια του Trump από το προσωπείο της Ν.Δ. Και του Biden καθώς αυτή η ειλικρίνεια κρατά τον αγώνα για χειραφέτηση ζωντανό.

Ως αναρχικ_ έχουμε δεσμευτεί στην απόρριψη όλων των παραπάνω. Είναι η ειδοποιός διαφορά μας, αφού δεν έχουμε πρεσβεία και δεν περιορίζουμε την αλληλεγγυη μας σε κανένα σύνορο. Ναι, είμαστε ριζοσπάστ_ γιατι σε αυτον τον κοσμο της καταναγκαστικής εκμετάλλευσης και του εξουσιασμού, το να υπερασπίζεσαι την χειραφέτηση είναι ριζοσπαστικό. Είμαστε ριζοσπάστ_, όχι από τρέλα αλλά γιατί επιλέγουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.

Όταν δυο άνθρωποι κρατούν ένα όπλο, βέβαια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυνάμει ακραία κατάσταση, ωστόσο οι συνθήκες έχουν σημασία. Είναι το ίδιο όταν κάποια οπλίζεται για να σκοτώσει τον βιαστή της (Cynthia Brown) με το όταν κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τα όπλα για επιθέσεις ενάντια στ_ Εβραί_, τ_ Μουσουλμάν_ ή τους μετανάστ_ (Tree of Life synagogue, Christchurch mosque,El Paso Walmart shootings);

Επίσης, για να αναφέρουμε και την λογική των κεντρώων, είναι μια γυναίκα που κρατάει ένα όπλο με σκοπό την αυτοάμυνα, εξτρεμιστρια, σε σύγκριση με τους κανονικοποιημένους δολοφόνους μπάτσους που μπορούν χρησιμοποιούν τα όπλα τους για την προστασία του κατεστημένου και που σκοτώνουν οποιονδήποτε το αμφισβητεί;

Το Facebook, η Merkel, ο Macron, η ΝΔ και όλοι αυτοί οι λεγόμενοι πολιτικά σωφρονες θέλουν να κανονικοποιήσουν το κρατικό μονοπώλιο της βίας και να αποστασιοποιηθούν από τα όρια του ενώ ταυτόχρονα δεν ντρέπονται να εξισώνουν τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση με τις προσπάθειες για τη διαιώνιση της.

Το ίδιο ισχύει και για τις κοινότητες που προσπαθούν να προστατευτούν από την αστυνομία, τους αγώνες των αυτοχθόνων στην Δυτική Παπούα και τον Αμαζόνιο, η τα τρανς άτομα που δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο άφοβα. Οι συμμετέχοντες της συνόδου COP26 είναι αυτοί που φυλακίζουν ακτιβιστές του ELF. Οι πολιτικά σώφρονες που δεν μπανάρονται απ’το Facebook ή δεν παρενοχλούνται μες τα σπίτια τους από κρατικες υπηρεσίες, κατασκευάζουν πλαστούς διαχωρισμούς και χρεώνουν παράλογες εξτρεμιστικές ταυτότητες σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές ομαδοποιήσεις που έχουν τελείως διαφορετικές στοχεύσεις. Αυτό συμβαίνει για να μπορούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη αλλά και για να πείσουν τους καταπιεσμένους πως η παρούσα εξουσιαστική δομή είναι το μόνο πράγμα που τους προστατεύει από το ολοκληρωτικό χάος.

Είναι επικίνδυνο και επιφανειακό προηγούμενο το γεγονός ότι το Κράτος, τα μέσα κοινωνική δικτύωσης και όλοι όσοι προσπαθούν να πραγματώσουν αυτή την έννοια της “πολιτικής λογικότητας” συνεχίζουν να μας την επιβάλουν ως κοινωνία. Η προώθηση της ιδέας πως οτιδήποτε το ριζοσπαστικό ταυτίζεται, ανεξάρτητα από την ηθική, τις στοχέυσεις ή τις συνθήκες.

Μας οδηγεί επίσης στο να φοβόμαστε εαυτούς και αλλήλους, να μην αμφισβητούμε. Μας διδάσκει ότι το να είσαι λογικός είναι το ίδιο με το να αποδέχεσαι ό,τι σου λένε επειδή το να αποκλίνεις από το υπάρχον, σε στόχους ή ανάλυση είναι “ακραίο” και σε εξισώνει με έναν Ναζί.

Αυτό οδήγησε στην ευγενική πολιτική που βλέπουμε σε πολλές Δυτικές Χώρες – σίγουρα στις ΗΠΑ του Μπάντεν. Από την στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον Μπάιντεν, πολλοί από αυτούς που συμφωνούσαν με τον εμπρησμό του Α.Τ. στην Minneapolis μετά τον θάνατο του George Floyd έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά. Μόνη διαφορά πως τώρα, ο άνθρωπος στην οθόνη προσέχει τα λόγια του και ακολουθεί την κλασική διπλωματική οδό. Η “λογική” επικράτησε όπως μας λένε, η δικαιοσύνη αποκαταστάθηκε, παρότι ο Biden κάνει ακριβώς τα ίδια με τους προκατόχους του. Η σύγχυση των ομάδων που πολεμούν την καταπίεση και την καταστολή με αντιδραστικούς είναι χυδαία και επαίσχυντη. Απορρίπτουμε αυτή την σύγκριση και αυτούς που την εκθειάζουν, όπως απορρίπτουμε και αυτούς με τους οποίους μας συγκρίνουν..

Δεν δεχομαστε καμια διαμεσολάβηση και βλεπουμε τον κεντρισμό για αυτό που είναι: η δεξια αλλα ευγενική. Δεν υπαρχει τιποτα το μετριοπαθές σε αυτή την “λογικότητα” γιατι τελικά ο στόχος τους είναι να διατηρήσουν και να αναπαράξουν την τραγωδία του status quo.

Πρέπει να συνεχίσουμε να επιβεβαιώνουμε την θέση μας ανεξάρτητα από την κρίση των καθεστηκυίων δυνάμεων. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις online πλατφόρμες στρατηγικά, φροντίζοντας για την ανωνυμία μας και να μας διακατέχει δημιουργικότητα όταν πολεμάμε την καταστολή.

Από μία άποψη προτιμάμε την ειλικρίνεια του Trump από το προσωπείο της Ν.Δ. Και του Biden καθώς αυτή η ειλικρίνεια κρατά τον αγώνα για χειραφέτηση ζωντανό.

Οι Biden και οι Macron του κόσμου μας αφήνουν εμας τ_ αναρχικ_ απομονωμέν_ καθώς ανακουφίζουν την πίεση των μαζών που τρώνε τα σκατά του Facebook και της πολιτικής μετριοπάθειας του κατεστημενου.

H αναποτελεσματική εκδοχή της πολιτικής που το Facebook και οι polite-yet-right ηγέτες του κόσμου επιθυμεί απλά να συντονίσει επιφανειακές πολιτικές αντιπαλότητες καθώς αγνοεί τις πιο επικίνδυνες πολιτικές δυναμεις αυτους που εχουν και διατηρούν στα χέρια τους την εξουσία.

photo: via Flickr, Creative Commons

Share This:

Our goal is to extend the coverage of It's Going Down with content from outside North America, including reports, analysis and interviews. We aim to not only build awareness of anarchist struggle worldwide but to contextualize events for an international audience. We publish original contributions as well as syndicating and/or translating work from other websites and social media. Submissions are welcome! Email us at [email protected]. We're on twitter at @igdworldwide.

More Like This